Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

εγκεφαλικό απόστημα

     egkefaliko΄episo΄δio    
brain abscess

     bρέϊν απσές    

Ερμηνεία:

 Απόστημα το οποίο μπορεί να αναπτυχθεί στον εγκέφαλο, μετά από επέκταση μιας λοίμωξης, είτε κατά συνέχεια ιστών, είτε μετά από επέκταση κάποιας λοίμωξης, που βρίσκεται εκτός εγκεφάλου, π.χ. στις παραρρίνιες κοιλότητες, το μέσον ους, οδόντες, κλπ.

 To εγκεφαλικό απόστημα είναι ένα ενδοκρανιακό απόστημα. Πρόκειται για μια ασυνήθιστη, σοβαρή λοίμωξη, που βάζει τη ζωή σε κίνδυνο. Στα ενδοκρανιακά αποστήματα περιλαμβάνονται το εγκεφαλικό απόστημα και το υποσκληρίδιο και το επισκληρίδιο εμπύημα. Τα ενδοκρανιακά αποστήματα ταξινομούνται σύμφωνα με την ανατομική τους εντόπιση ή την αιτιολογία τους. Ο όρος εγκεφαλικό απόστημα χρησιμοποιείται για όλους τους τύπους των ενδοκρανιακών αποστημάτων[1].

 Τουλάχιστον στο 15% των περιπτώσεων δεν εντοπίζεται η αιτία που προκαλεί το εγκεφαλικό απόστημα [2] Η μηνιγγίτιδα είναι η συνηθέστερη ενδοκρανιακή επιπλοκή μετά από ωτογενή εγκεφαλικά αποστήματα, ενώ η θρόμβωση του σηραγγώδους κόλπου είναι αρκετά συχνή. Η θνησιμότητα από ωτογενή εγκεφαλικά αποστήματα παραμένει σχετικά υψηλή[3].Το εγκεφαλικό απόστημα στα παιδιά συνεχίζεται να σχετίζεται με υψηλή συχνότητα νευρολογικών βλαβών και θανάτου [4].

 



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

1. Brain abscess and subdural empyema. Curr Opin Neurol. Jun 1994;7(3):223-8. [Medline].

2. Mathisen GE, Johnson JP. Brain abscess. Clin Infect Dis. Oct1997;25(4):763-79; quiz 780-1. [Medline].

3. Derić DArsović NDordević V. Pathogenesis and methods of treatment of otogenic brain abscess Med Pregl. 1998 Jan-Feb;51(1-2):51-5

4.Gelabert-González MSerramito-García RGarcía-Allut ACutrín-Prieto J. Management of brain abscess in children. J Paediatr Child Health. 2008 Nov 18.



Συνώνυμα:





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Νευρολογία: